Trots en waardering stimuleren onze mensen

Bij Aarts Plastics werken vijftien mensen via Baanbrekers, gedetacheerd of in vaste dienst. Een flink aandeel op een totaal van 65 medewerkers. Bedrijfsleider René Hoogstraate haalt zijn schouders op, hij belt liever Baanbrekers dan een uitzendbureau. De meerwaarde? “Vastigheid kunnen bieden aan medewerkers die dat waarderen, die trots zijn op hun baan en de dingen die ze maken. Dat stimuleert hun functioneren en compenseert ruimschoots het soms wat lagere tempo.”

Aarts Plastics begon 75 jaar geleden met de productie van houten hakken voor de schoenindustrie in Waalwijk. Die industrie verdween, waarna het bedrijf zich ging toeleggen op een veel breder productaanbod van allerlei materialen voor uiteenlopende opdrachtgevers. Tegenwoordig is het bedrijf gespecialiseerd in kunststof verpakkingsmaterialen voor opdrachtgevers overal ter wereld in de sectoren food, pharma en cosmetica. Zoals shampooflessen, smeerkaaskuipjes, lipglosshouders, poederdoosjes enzovoort.

Statushouders

De samenwerking met Baanbrekers startte ruim twintig jaar geleden met het assembleren, bestickeren en inpakken  van urinecontainertjes. Aarts besteedde dat uit bij WML, de voorloper van Baanbrekers. Drie jaar geleden werd de samenwerking intensiever toen vijf statushouders uit Syrië aan het werk gingen vanuit de HOB-regeling: Huis-Opleiding-Baan. “Baanbrekers stelde die mogelijkheid bij ons voor. Dat kwam op precies het goede moment omdat we vanwege drukte extra mensen zochten. Drie van die vijf werken hier nog steeds”, vertelt René.

Dilemma

Een grote internationale opdrachtgever zorgde enkele jaren geleden voor een dilemma. Het betrof een nieuwe en constante stroom werk, het assembleren van parfumdoppen. “Doen we dat in huis of besteden we het uit? In overleg met Baanbrekers besloten we hiervoor een interne afdeling te formeren met medewerkers van Baanbrekers. Na een periode van stapsgewijs uitbouwen stelden we een vaste ploeg samen in een prikkelarme ruimte onder leiding van een eigen ervaren voorvrouw. Dat bleek een prima beslissing. De groep kreeg de tijd en ruimte om te groeien tot een echte ploeg die soepel functioneert. De medewerkers zijn happy en dan ben ik dat ook.”

“Een soepel functionerende ploeg;
de medewerkers zijn happy
en dan ben ik dat ook”

Ontwikkelen

René vervolgt: “Twee jaar geleden zochten we weer extra handjes, dit keer via de Werkpool. De twee medewerkers die toen aan de slag gingen, vonden snel hun draai en werken hier nog steeds met veel plezier. Zij nemen onze vaklui veel eenvoudig werk uit handen, zodat zij zich kunnen concentreren op het vakwerk waar ze goed in zijn. Ondertussen zitten ook deze twee Baanbrekers-jongens niet stil en ontwikkelen zich. Een echte win-winsituatie voor het bedrijf en voor deze medewerkers.”

Full color

Het indrukwekkende machinepark van Aarts Plastics is onlangs uitgebreid met een full color printmachine, die kunststof verpakkingen in alle denkbare kleuren kan bedrukken. Dat biedt het bedrijf mogelijkheden om nieuwe klanten te binden en bestaande klanten breder te bedienen. René is enthousiast over de toekomst: “Er komen nieuwe projecten aan en die willen we graag samen met Baanbrekers invullen.”

Stemmen op René Hoogstraate

Bedrijfsleider René Hoogstraate van Aarts Plastics is genomineerd voor de Participatieprijs 2019 in de categorie ParticipatiePersoon. Stemmen kan vanaf 10 oktober a.s. Dit gaat heel eenvoudig:

  • Stuur een mail naar participatieprijs@baanbrekers.org.
  • Vermeld in de onderwerpregel ‘Aarts Plastics’.
  • De genomineerde met de meeste (unieke) stemmen, wint uiteindelijk de Participatieprijs.