JDA blij met kanjers van Baanbrekers

JDA Verkeer & Veiligheid begon drie jaar geleden als een stichting met vrijwilligers die in Kaatsheuvel het verkeer regelen bij evenementen. Mede oprichters Joost van de Wouw en David Ekstein hadden toen allebei nog een andere baan. Dat veranderde toen de stichting aanklopte bij de ‘buurman’ een pretpark in Kaatsheuvel, met de ietwat brutale vraag: zouden wij ook iets voor jullie kunnen betekenen? Sindsdien gaat het hard, met hulp van Baanbrekers.

Het pretpark reageerde enthousiast op het verzoek van Joost en David. De positieve geluiden over de Kaatsheuvelse verkeersregelaars waren ook daar bekend. Voorzien van de noodzakelijke keurmerken en opleidingen gingen de JDA-mensen op 1 januari 2017 aan de slag. De stichting werd een bv, de huiskamer met laptop werd een keurig kantoor in bedrijvencomplex Het Hoefijzer in Kaatsheuvel. Daar zitten nu vier medewerkers op kantoor, in het veld zijn er 32 actief. “In 2018 groeiden we 300 procent, met nauwelijks een halve dag acquisitie. Van mond-tot-mondreclame moeten we het hebben”, vertelt David. En dat legt het bedrijf geen windeieren. Tot de vaste klantenkring behoren inmiddels grote namen als Vevon Tilburg, BAM Infra, Rijkswaterstaat, Provincie Noord Brabant, de Veiligheidsregio, de Valk+de Groot en diverse gemeenten.

“Eigenschappen die wij zoeken
vinden we zeker ook
bij mensen van Baanbrekers”

Aanspreekpunt

Van de 32 medewerkers die ‘in het veld’ actief zijn, komen er vier via Baanbrekers. Joost daarover: “Baanbrekers maakte eerst een nauwgezette profielschets van onze organisatie, om vervolgens binnen Baanbrekers te zoeken naar geschikte mensen. Tijdens een meet en greet spraken we diverse potentiële kandidaten, waarna we via sollicitatiegesprekken een uiteindelijke keuze maakten.” En met een knipoog: “Niet iedereen kan dit werk. Ik zeg altijd: een goede verkeersregelaar is een VIP, een Verdomd Irritant Persoon.” David bedoelt met dit grapje dat een goede verkeersregelaar een professioneel en een eerste aanspreekpunt is in een situatie waar verkeersdeelnemers vaak geen behoefte aan hebben. “Je bent een autoriteit zonder autoritair te zijn. Dat zit in je persoon. Postuur, houding, huidskleur en leeftijd maken niet uit. Doorslaggevend zijn je motivatie, empathie en flexibiliteit. En snappen dat je er staat voor de veiligheid van weggebruikers, wegwerkers en jezelf. Deze eigenschappen  vinden we zeker ook bij mensen van Baanbrekers.”

Waardering

David benadrukt: “We hebben 32 kanjers in dienst, in leeftijd variërend van 23 tot 71. Of je nu wel of niet van Baanbrekers komt, daarin maken we geen onderscheid. Er is geen hiërarchie in deze groep, iedereen is om de beurt leidinggevende. Natuurlijk regelt Baanbrekers een vorm van begeleiding voor hun vier mensen bij ons. Maar we zien die begeleiders weinig en dat is een goed teken. Onze Baanbrekers-mensen ervaren collegialiteit en vinden een nieuwe plek en een nieuwe rol in de maatschappij, met de waardering die erbij hoort. Daar genieten zij én wij van.” Joost vult aan: “Ik weiger te accepteren dat sommige mensen niet mee kunnen doen. Onze Baanbrekers-mensen bewijzen ook dagelijks het tegendeel.  Ze zijn allemaal waardevolle onderdelen die een bijdrage leveren aan het succes van JDA.”

Menselijke maat

Volgens het businessplan tot 2025 wil JDA de komende jaren de groeiende klantenkring blijven bedienen en nieuwe soorten werk aantrekken. Waar mogelijk wil het bedrijf zijn mensen daar zelf voor opleiden. Joost: “We komen mensen te kort. Soms moeten we nee verkopen en dat doet pijn. Dus willen we groeien en wat ons betreft gaat Baanbrekers daar zeker een rol in spelen. Let wel, groei is voor ons geen doel. David en ik bewaken de menselijke maat en willen JDA met z’n tweeën blijven runnen.”

Stemmen op JDA Verkeer & Veiligheid

JDA Verkeer & Veiligheid is genomineerd voor de Participatieprijs 2019 in de categorie ParticipatieProject. Stemmen kan vanaf 10 oktober a.s. Dit gaat heel eenvoudig:

  • Stuur een mail naar participatieprijs@baanbrekers.org.
  • Vermeld in de onderwerpregel ‘JDA’.
  • De genomineerde met de meeste (unieke) stemmen, wint uiteindelijk de Participatieprijs.

Promovideo
Bekijk de promovideo van JDA Verkeer & Veiligheid: