Familiegevoel fijn en goed voor de zaak

Toen King Yin Wong personeel zocht voor zijn nieuwe KFC-vestiging in Waalwijk, kwam hij via het UWV in contact met Baanbrekers. Samen probeerden ze vragen te beantwoorden als ‘wat zijn onze uitdagingen’ en ‘wat zoeken we precies’. Eén eis stond altijd centraal: “Onze medewerkers moeten met plezier naar hun werk gaan”, vindt King. Negen statushouders staan inmiddels op zijn loonlijst.

Deze vestiging van fastfoodketen KFC aan de Professor Asserweg in Waalwijk opende in juli en telt 60 medewerkers. De negen Baanbrekers hebben allemaal een variabel contract van 4 tot 38 uur. Het zijn vooral statushouders uit Syrië en Eritrea, in leeftijd zeer variërend. Ze werken er als kok, broodjesmaker, keukenhulp, kassamedewerker. “Het percentage Baanbrekers op het totale personeelsbestand is best hoog. Maar dat geeft niet, ze doen het goed”, vertelt King. Hij werkt al twintig jaar in de horeca en was actief voor KFC in Utrecht, Almere, Rotterdam en Amsterdam voordat hij in Waalwijk zijn eigen vestiging opende.

Opleiding

King begon met een paar Baanbrekers die intern een training kregen. Dat was goed te doen, maar viel door de taalbarrière niet altijd mee. “Geduld, duidelijke instructies en één ding tegelijk waren erg belangrijk”, vertelt hij. “Daarnaast is taal bij ons niet zo’n heel groot probleem, zolang je niet aan de kassa werkt. De vaktermen en afkortingen hebben ze vlot onder de knie en daarmee kun je in de keuken prima functioneren. Vaak heeft het overige personeel nauwelijks door wie er wel of niet via Baanbrekers komt.” Bij KFC Waalwijk werkt via Baanbrekers een gemotiveerde moeder die op een gegeven moment haar dochter van 19 naar voren schoof. Die werkt er nu ook en volgt via haar werkgever een mbo horecaopleiding. King daarover: “Dat is geen liefdadigheid van ons, maar een blijk van waardering voor gemotiveerde en ambitieuze medewerkers. Wij betalen de opleiding van de dochter, op voorwaarde dat ze die afmaakt. Dat biedt haar meer mogelijkheden voor de rest van haar carrière en wij krijgen een betere arbeidskracht in huis.”

“Soms even zitten
en over andere dingen
dan het werk praten”

Familiegevoel

Het vinden van goed horecapersoneel is lastig, vindt King. Baanbrekers biedt hem een deel van de oplossing. Binnen het personeel wil hij een familiegevoel creëren. “Omdat ik dat fijn vind én omdat we daar zakelijk vruchten van plukken. Op tijd komen, je werk serieus nemen, de huisregels respecteren, samen lol maken. En aandacht geven in de vorm van veel communiceren. Engels kennen ze niet, Nederlands een klein beetje. Soms gaan we gewoon even zitten met elkaar en proberen over andere dingen dan het werk te praten. Als we dat rustig doen, komen we een heel eind.”

Wajong

King werkte in het verleden onder andere samen met jonggehandicapten met een Wajong-uitkering. Dat beviel hem goed. In de toekomst hoopt hij ook in zijn eigen vestiging jonggehandicapten een kans te kunnen geven. “Daar heb ik het met Baanbrekers al over gehad”, legt hij uit. “We draaien nu een aantal maanden en krijgen een steeds beter beeld van de omzet die we kunnen halen. Daardoor wordt ook duidelijker waar we Wajongers kunnen inzetten en hoeveel. Ik denk in eerste instantie aan het schoonmaken en netjes houden van de binnen- en buitenruimten. Op termijn sluit ik andere, meer complexe werkzaamheden niet uit als sommige Wajongers zich goed ontwikkelen.”

Leren

Tot slot vertelt King: “Zolang ze plezier hebben in hun werk en normaal functioneren, kunnen onze Baanbrekers en andere medewerkers zolang blijven als ze willen. Eerlijk gezegd hoop ik dat ze hier dingen leren waar ze in een volgende baan profijt van hebben. Dan vind ik het jammer dat ze gaan, maar ben ik wel blij voor ze.”

Stemmen op KFC

KFC in Waalwijk is genomineerd voor de Participatieprijs 2019 in de categorie Toffe Peer. Stemmen kan vanaf 10 oktober a.s. Dit gaat heel eenvoudig:

  • Stuur een mail naar participatieprijs@baanbrekers.org.
  • Vermeld in de onderwerpregel ‘KFC’.
  • De genomineerde met de meeste (unieke) stemmen, wint uiteindelijk de Participatieprijs.