Snelle ontwikkeling Baanbrekers-ploeg Sunware

De Baanbrekers-ploeg bij het Tilburgse bedrijf Sunware is niet voor niets genomineerd voor de Participatieprijs. Ze werken met plezier, hebben prima contact met andere collega’s en ze realiseren, als ze eenmaal zijn ingewerkt, een onverwacht hoog werktempo. “Hun enthousiasme is veelzeggend. Sommige ploegleden ontwikkelen zich zodanig, dat ze ook andere werkzaamheden gaan doen”, vertelt voorman Henk Ommen.

Sunware maakt allerlei kunststof opbergsystemen op de bedrijfslocaties in Waalwijk (productie) en in Tilburg (assemblage en inpakken). De samenwerking tussen Sunware en Baanbrekers speelt daarbij al jaren een belangrijke rol. Lange tijd betrof die samenwerking het uitbesteden van montagewerk aan een groep medewerkers in de Baanbrekers-vestiging in Waalwijk. Sinds kort is dat anders. Sunware zag voordelen in een gedetacheerde groep Baanbrekers-medewerkers voor assemblage en verpakken in de eigen vestiging in Tilburg. “Samen met Baanbrekers startten we een half jaar geleden een onderzoek naar die mogelijkheid. Beren op de weg zijn er altijd, maar wij zeiden tegen elkaar: we gaan het gewoon doen”, vertelt technisch directeur André Jacobs. Met als resultaat dat sinds augustus elf medewerkers vanuit Baanbrekers een vaste plek hebben en als team fungeren in de Tilburgse vestiging. Binnenkort komen daar nog drie extra werkplekken bij en het doel op iets langere termijn is een team van 16 fte.

Eenheid

“Het bevalt de mensen goed, en ons ook”, vervolgt André. “Dit team haalt met gemak het werkvolume dat we gewend waren toen we het werk nog uitbesteedden in Waalwijk. Eerlijk is eerlijk, in het begin was het van twee kanten even wennen en aanpassen aan elkaar. Het duurde ook even voordat het team de goede samenstelling had. Maar dit bedoel ik eigenlijk positief, want vergeet niet dat we pas in augustus zijn begonnen. In slechts een paar maanden hebben we hier een prima team kunnen formeren dat goed functioneert en plezier heeft in het werk. Een ploeg ook die steeds meer een eenheid wordt en echt een onderdeel is geworden van het hele bedrijf. Ik noem het met een gerust hart een succesverhaal.”

“Een prima team geformeerd
dat goed functioneert en
plezier heeft in het werk”

Voorman

Een belangrijk fundament onder dat succesverhaal is de begeleiding vanuit Baanbrekers, vindt supply chain medewerker Oukje van Alphen. Ze noemt met nadruk voorman Henk Ommen die vanuit Baanbrekers aan de ploeg is verbonden. “Zo’n ploeg onder die omstandigheden kan niet zonder een goede voorman. Henk leest de mensen feilloos. Hij geeft ze de ruimte waar dat kan, zorgt voor een passende en continue hoeveelheid werk en begeleidt soms wat strakker als dat nodig is. Henk werkt daarbij goed samen met Rian Kersten, ons eigen hoofd van de afdeling Inpakken. Ook zij is onmisbaar in de begeleiding van deze groep en verdient credits voor het succes tot nu toe.”

Henk ziet de voordelen van werken in een vaste ploeg, in een schone en lichte ruimte met weinig prikkels. “Het is een echte ploeg geworden die onderling veel voor elkaar over heeft. Ze sturen elkaar een kaartje bij ziekte en organiseren zelfs een avondje uit eten, met begeleiders. Dat doe je alleen als je je happy voelt in je werk.”

Groeien

Het gaat goed met Sunware. De totale jaarproductie schommelt rond vijftien miljoen producten, waarvan twee derde in Tilburg wordt verwerkt. André: “We groeien langzaam maar zeker en willen steeds meer hier in huis ons eigen verpakkingswerk doen. Niet voor niets willen we onze Baanbrekers-ploeg uitbreiden tot 16 fte. En daar zal het op de langere termijn niet bij blijven.”

Stemmen op Sunware

  • Sunware is genomineerd voor de Participatieprijs 2019 in de categorie ParticipatiePloeg. Stemmen kan vanaf 10 oktober a.s. Dit gaat heel eenvoudig:
  • Stuur een mail naar participatieprijs@baanbrekers.org.
  • Vermeld in de onderwerpregel ‘Sunware’.

De genomineerde met de meeste (unieke) stemmen, wint uiteindelijk de Participatieprijs.