‘We vergeten soms dat het Baanbrekers zijn’

“Het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is voor ons geen doel op zich en komt voor een deel voort uit een gezond stukje eigen belang. Het is nu eenmaal moeilijk om goed en gemotiveerd personeel te vinden. Daarnaast vinden we maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk en denken we dat winst maken op allerlei manieren kan.”

Aan het woord is manager Bert Hovius van Vespi, producent van luchtkanalen voor ventilatiesystemen. Luchtkanalen in twee hoofdsoorten: ronde standaard buissystemen die het bedrijf altijd ruim uit voorraad kan leveren, in allerlei vaste maatvoeringen. En rechthoekige systemen die op bestelling keurig op maat worden gemaakt, vooral voor de utiliteitsbouw. “In alle denkbare maten, vormen en afmetingen leveren wij die aan installateurs en montagebedrijven”, vertelt Bert in de Drunense bedrijfshal waar het plaatstaal je van alle kanten tegemoet blinkt. “Jammer dat al dat moois in schachten en achter systeemplafonds verdwijnt”, lacht de manager.

Banden aantrekken

Bert werkt nu bijna drie jaar voor Vespi. De samenwerking met Baanbrekers is al veel ouder, maar kreeg met de komst van Bert wel een duw in de rug. “Bij buurman OC Verhulst, die voor ons luchtbehandelingskasten maakt, zag ik wat Baanbrekers voor een bedrijf kan betekenen bij het vinden van personeel en het uitbesteden van werk. Dat overtuigde mij om de banden met Baanbrekers aan te trekken. We startten met enkele gesprekken en ‘snuffelstages’, met wisselend succes. Uiteindelijk hebben we nu drie goeie medewerkers in vaste dienst die via Baanbrekers zijn gekomen. Eén statushouder en twee krachten met een aangepaste loonwaarde. Geen slechte score in een productieteam van achttien man.”

“Bij goed werkgeverschap
hoort een brede afspiegeling
van de samenleving in je personeel”

Mee opvangen

De begeleiding vanuit Baanbrekers en vanuit Vespi zelf was in het begin intensief. Vooral de productieleider en teamleiders staken extra energie en aandacht in het begeleiden van de nieuwe medewerkers. Inmiddels functioneren ze volledig en kon Vespi de begeleiding afbouwen. “Ons projectmatige werk is hollen en stilstaan en vaak ad hoc, dat blijft lastig voor ze. De overige medewerkers begrijpen dat en vangen dat mee op. Soms lopen we tegen grenzen aan als we even vergeten dat ze van Baanbrekers komen. Maar ja, dat komt ook omdat ze op de werkvloer gewoon normaal functioneren. Dus eigenlijk is dat een compliment voor ze.”

Afspiegeling

Heeft Vespi in de toekomst plek voor meer Baanbrekers? Bert: “Als we gaan groeien zeker. Maar hoge groeiverwachtingen zijn niet reëel omdat we concurreren met producenten in Europese landen met aanzienlijk lagere lonen. Onze kracht zit in het snel en flexibel kunnen inspelen op vraag, daarmee kunnen we prima een gezond marktaandeel bedienen. Soms hebben we behoefte aan extra handjes gedurende één of enkele dagdelen.  Dat zou in de toekomst interessant kunnen zijn voor Baanbrekers. Bijvoorbeeld voor mensen die weer moeten wennen aan een arbeidsproces.” En na een korte pauze: “Weet je, bij goed werkgeverschap hoort een brede afspiegeling van de samenleving in je personeel. Dat is onze motivatie voor samenwerken met Baanbrekers.”

Stemmen op Vespi

Vespi is genomineerd voor de Participatieprijs 2019 in de categorie ParticipatieProject. Stemmen kan vanaf 10 oktober a.s. Dit gaat heel eenvoudig:

  • Stuur een mail naar participatieprijs@baanbrekers.org.
  • Vermeld in de onderwerpregel ‘Vespi’.
  • De genomineerde met de meeste (unieke) stemmen, wint uiteindelijk de Participatieprijs.

Promovideo
Bekijk de promovideo van Vespi: