Statushouders gaan als de brandweer bij VanHaren

De drie Syrische statushouders die nu al een aantal maanden in het logistiek centrum van VanHaren in Waalwijk aan de slag zijn, wilden per se niet samenwerken. “Ze spreken al behoorlijk Nederlands en willen hun taal verder verbeteren. Vandaar dat ze graag tussen Nederlandstaligen wilden werken”, vertelt logistiek manager Arthur Bontekoe. “Deze drie talenten die via Baanbrekers bij ons zijn geplaatst, gaan als de brandweer. Ze passen perfect in ons team.”

Weten van aanpakken
Samer, Khalid en Ayham zijn volgens de logistiek manager super gemotiveerd. “Ze hebben moeten vechten voor hun bestaan en een hele tocht moeten maken om bij ons in veiligheid te kunnen zijn. De drie weten van aanpakken. Ze werken in ons magazijn bij het laden van de containers die naar onze filialen gaan. En ik hoor er alleen maar positieve geluiden over. Samer heeft kort geleden zijn reachtruckcertificaat gehaald. Dus hij kan binnenkort doorstromen naar ander werk bij ons. Het is trouwens grappig dat Samer ervoor heeft gezorgd dat ook zijn vrouw en de vriendin van zijn vrouw bij ons in dienst zijn gekomen.”

Ivoorkust
Bij VanHaren werken al jaren mensen uit allerlei landen. Van Nepal tot Marokko. En van de Ivoorkust tot Afghanistan. “Dat gaat prima. Door als werkgever aandacht te schenken aan je medewerkers zorg je ervoor dat ze zich thuis voelen. Bij de statushouders hebben we in het begin wat extra aandacht moeten schenken aan onze bedrijfsregels. Dat je bijvoorbeeld geen vier, maar maximaal drie weken op vakantie kunt. Iedereen moet zich aan dit soort regels houden. De rol van onze teamleiders is belangrijk om de nieuwkomers goed te laten omgaan met die regels.”

“Samen vormen we
één team en dat willen
we ook uitstralen”


Nieuwe krachten
Gemotiveerde mensen die de handen uit de mouwen willen steken kunnen ze bij VanHaren altijd gebruiken. “De arbeidsmarkt is krap, vandaar dat het zo fijn is dat we via Baanbrekers aan nieuwe krachten worden geholpen. Ja, er moet hier hard worden gewerkt, maar als je daar niet tegenop ziet, dan zijn er veel kansen om een nieuwe toekomst op te bouwen. De voormalig vluchtelingen horen er helemaal bij. Als het van twee kanten goed bevalt, komen ze gewoon bij ons in dienst. Natuurlijk zijn zij ook van de partij tijdens onze barbecue en bij onze kerstbijeenkomst. Samen vormen we één team en dat willen we ook uitstralen.”

Eritrese statushouders
Kort geleden gingen er twee Eritrese statushouders via Baanbrekers bij VanHaren aan het werk. Deze twee – Kiflon en Weldu – zijn ook actief in het magazijn van VanHaren. “We hebben het druk en krijgen het steeds drukker. Zowel online als offline groeien we enorm. Ons magazijn wordt flink uitgebreid. Van 22.000 vierkante meter naar 35.000 vierkante meter. Sowieso zit de logistiek in de lift. Verder is het zo dat het goed gaat met de economie. Vandaar dat het soms een flinke uitdaging is om aan nieuwe medewerkers te komen. We vissen allemaal in dezelfde vijver. Daarom moet je naar andere mogelijkheden krijgen. En bij Baanbrekers zijn die mogelijkheden aanwezig.”


Relatie bestaat meer dan tien jaar
VanHaren werkt al jaren samen met Baanbrekers. “Onze relatie bestaat al meer dan tien jaar”, gaat de logistiek manager verder. “In ons oude pand werkten we al met SW-medewerkers van Baanbrekers. Ook werden er bij Baanbrekers zelf klussen voor ons uitgevoerd. Op dit moment werkt er een leuk ploegje SW-medewerkers op locatie bij ons. Erik zit op de reachtruck. Jessica werkt bij de controle van de retouren van onze online shop en Benedicte werkt op de afdeling niet-seizoen schoenen. We zijn erg blij met hen.” Het bedrijfsterrein van VanHaren wordt bijgehouden door de groenmedewerkers van WML Facilitair. Ook de schoonmakers van deze dochteronderneming van Baanbrekers komen in actie voor de Waalwijkse schoenengigant. Verder ondersteunt Dennis op het hoofdkantoor bij de digitaliseringswerkzaamheden. “Als wij nog meer medewerkers – in vaste dienst  of op detacheringsbasis – nodig hebben, dan weten we dat we daarvoor altijd terecht kunnen bij Baanbrekers. En dat is een prettig gevoel.”

Stemmen op VanHaren

Arthur Bontekoe van VanHaren is genomineerd voor de Participatieprijs 2019 in de categorie ParticipatiePersoon. Stemmen kan vanaf 10 oktober a.s. Dit gaat heel eenvoudig:

  • Stuur een mail naar participatieprijs@baanbrekers.org.
  • Vermeld in de onderwerpregel ‘VanHaren’.
  • De genomineerde met de meeste (unieke) stemmen, wint uiteindelijk de Participatieprijs.