Op de juiste plek kan iedereen van alles

Leon, Dick, Nicky en Ruud zijn vier gewaardeerde collega’s die via Baanbrekers hun stek hebben gevonden bij de Esch Group. Ze werken mee aan een imposante jaarproductie van zo’n twee miljoen transportrollen per jaar, voor klanten over de hele wereld. Ondertussen blijft nuchterheid troef bij de Waalwijkse onderneming. Ook in het personeelsbeleid. “Wij plakken geen stickertjes op onze mensen.”

De Esch Group maakt transportrollen van staal, staal verzinkt, aluminium, roestvrijstaal en kunststof, met of zonder een nabewerking zoals verchromen, epoxeren, verzinken of het bekleden met rubberachtige materialen. De diameter van de rollen varieert van 16 millimeter tot ruim dertig centimeter en de lengte is praktisch onbeperkt. Het bedrijf levert de rollen met en zonder aandrijving. “Jammer dat onze prachtige producten vaak onzichtbaar zijn voor het grote publiek. Denk aan transportsystemen voor bagageafwikkeling op vliegvelden, of in supermarkten de afhandeling van lege flessen achter het innamepunt”, vertelt HR-adviseur Debbie Jordaans.

Mogelijkheden

In het Waalwijkse bedrijf werken zestig mensen. Vier ervan komen via Baanbrekers en die werken alle vier op de afdeling Montage. Leon is in vaste dienst, hij werkt er inmiddels één jaar. Dick en Nicky zijn er gedetacheerd en werken er respectievelijk acht en vier jaar. Ruud is sinds kort actief bij de Esch Group, hij volgt een re-integratietraject. Alle vier hebben ze, ieder op zijn eigen manier, een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar daar wil directeur Evert van Esch het helemaal niet over hebben: “In dit bedrijf vinden we inclusiviteit belangrijk. Er is plek voor iedereen die hier wil en kan werken. Afstand tot de arbeidsmarkt? Als je naar de mogelijkheden kijkt, blijkt dat iedereen van alles kan als je ze laat werken op een plek waar ze zich goed voelen. Dan creëer je een gezonde mix van mensen en staan de neuzen vanzelf de goede kant op.”

“Er is plek voor iedereen
die hier wil
en kan werken”

Open cultuur

De samenwerking tussen de Esch Group en Baanbrekers startte twintig jaar geleden met het uitbesteden van eenvoudig assemblagewerk. Dat is uitgegroeid tot een langdurige relatie waarbij het initiatief van beide kanten komt. Baanbrekers kan bij de Esch Group altijd mensen voorstellen die mogelijk een versterking zijn voor het bedrijf, de Esch Group op haar beurt kan bij een personeelsvraag altijd bij Baanbrekers terecht. Volgens Debbie bewaakt de Esch Group de open cultuur onder het personeel. “Zit je ergens mee? Zeg het gewoon en we praten erover. Ook onze Baanbrekers waarderen dit zeer.”

Bedrijfskleding

Elke nieuwe medewerker van Baanbrekers wordt gekoppeld aan een buddy, meestal de voorman. Die legt de werkzaamheden uit, zorgt voor een passende workload en begeleidt de medewerker op alle mogelijke manieren. Debbie: “Buddy’s hoeven we nooit aan te wijzen, die melden zich vanzelf via een soort natuurlijke selectie. Onze Baanbrekers pikken de begeleiding snel en goed op. Hun rol in het bedrijf en het vertrouwen dat ze krijgen, dwingen ze zelf af.” Evert vult haar aan: “Na een inwerktijd ontvangen ze de officiële bedrijfskleding en dat is altijd een bijzonder moment. Het onderstreept dat ze een gewaardeerd onderdeel zijn van een groter geheel, van een hechte club collega’s die samen werkt, samen plezier maakt en samen successen boekt.”

Omarmen

De komende jaren verwacht de Esch Group een zekere groei. Omdat ook de automatisering niet stilstaat, kan Evert geen voorspellingen doen over personeelsgroei. De vraag of er in de toekomst plek is voor meer Baanbrekers-kandidaten, vindt hij ook om een andere reden lastig: “We zien kandidaten van Baanbrekers niet als een aparte groep. We zijn wars van quota en stickertjes. Laat zien dat je hier kunt en wilt werken, en onze club omarmt je. Wat je achtergrond ook is, iedereen krijgt bij ons dezelfde kansen.”

Stemmen op de Esch Group

  • De Esch Group is genomineerd voor de Participatieprijs 2019 in de categorie ParticipatiePloeg. Stemmen kan vanaf 10 oktober a.s. Dit gaat heel eenvoudig:
  • Stuur een mail naar participatieprijs@baanbrekers.org.
  • Vermeld in de onderwerpregel ‘Esch Group’.

De genomineerde met de meeste (unieke) stemmen, wint uiteindelijk de Participatieprijs.