Goed samenwerken in de Van Daelen-ploeg

Zijn wij genomineerd? Waarom eigenlijk? Het is een vraag die je wel vaker hoort bij de genomineerden voor de Participatieprijs 2019. Ze vinden hun samenwerking met Baanbrekers zo vanzelfsprekend, dat de nominatie hen verrast. Bij loon- en grondverzetbedrijf Van Daelen in Waalwijk, genomineerd als ParticipatiePloeg, is het niet anders. “We werken gewoon goed samen met z’n allen en dat doen we met plezier.”

Van Daelen doet allerlei vormen van grondverzet en groenwerk. De indrukwekkende gereedschappen daarvoor zien we in de grote hal en op het terrein: grote en kleine tractoren, aanhangers en gravers in verschillende maten, kranen, grasmaaiers. En als het gevraagd wordt, doet van Daelen ook straat- en rioolwerk. De klantenkring zit in de regio en bestaat uit gemeenten, bouwbedrijven, hoveniersbedrijven en af en toe een particulier.

Logisch

Marco van Daelen startte het bedrijf in 2000 toen hij parttime werkte voor de gemeente Waalwijk. Dat bleef hij doen tot 2006, toen het bedrijf zodanig was gegroeid dat het fulltime zijn aandacht vroeg. “In mijn tijd bij de gemeente deden wij veel werk voor WML, de voorloper van Baanbrekers. Ik kende de organisatie en de mensen die er werkten en vond het logisch dat ik voor mijn eigen personeel daar ging kijken. Cor (54) kwam zes jaar geleden als eerste. In het begin een dag in de week, maar al snel meer dagen. Want het beviel ons allebei goed.” Cor doet veel verschillend werk en gaat de laatste tijd ook steeds vaker met de stratenmakers mee op pad.

“Logisch dat ik
voor personeel bij
Baanbrekers ga kijken”

Voor elkaar

Na Cor kwam Ralph (44) via Baanbrekers bij Van Daelen. Zijn specialiteiten zijn gras maaien en papier prikken. Ralph werkt graag alleen en houdt van structuur in zijn werk. “Hij werkt perfect”, vindt Marco. “Stuur hem op pad met een duidelijke opdracht en het komt voor elkaar. Ondertussen bewaken wij zijn structuur, zodat hij zonder stress kan werken. Het is fijn dat Ralph zelf aan de bel trekt als iets hem niet bevalt.” De benjamin van het Baanbrekers-trio is Wouter (28). Net als Cor doet hij veel verschillende werkzaamheden, met de nadruk op tractorwerk. Alle drie de Baanbrekers zijn bij Van Daelen fulltime gedetacheerd. Mogelijk komen er via Baanbrekers nog twee seizoenkrachten bij. “Het is maaiseizoen. Zeker als zon en regen elkaar blijven afwisselen, kan het in deze periode erg druk worden. We hebben bij Baanbrekers al naar de mogelijkheden gevraagd.”

Plezier

Baanbreker of niet, de achttien werknemers die Van Daelen in dienst heeft, vormen samen één ploeg. “Waar je vandaan komt, doet er niet toe. Het is een fijne ploeg die goed samenwerkt, elkaar helpt, samen plezier maakt en op vrijdag met de hele club friet eet.” Cor is ondertussen binnen gelopen en bevestigt graag wat zijn werkgever vertelt: “Ik zit al 31 jaar in het groenwerk en heb altijd alles aangepakt. Dat doe ik hier ook. Ik ben veel buiten en dat bevalt me goed. Dat het af en toe regent, doet er niet toe. Ik voel me hier thuis, heb het naar mijn zin. Ik doe graag verschillende dingen en het klikt met de collega’s. Wat wil je nog meer?”

Stemmen op Marco van Daelen

Loon- en grondverzetbedrijf Van Daelen is genomineerd voor de Participatieprijs 2019 in de categorie ParticipatiePloeg. Stemmen kan vanaf 10 oktober a.s. Dit gaat heel eenvoudig:

  • Stuur een mail naar participatieprijs@baanbrekers.org.
  • Vermeld in de onderwerpregel ‘Van Daelen’.
  • De genomineerde met de meeste (unieke) stemmen, wint uiteindelijk de Participatieprijs.