Aanstekelijk enthousiasme voor Maatjesproject Heusden

Met hun drive en aanstekelijke enthousiasme voor het Maatjesproject Heusden verdienen Ruud van Hussen en Arnold Versteeg een nominatie voor de Toffe Peer van de Participatieprijs 2019. “Leuk, die nominatie”, vinden ze. “We hopen dat het helpt om meer ondernemers en andere gemeenten enthousiast te maken voor een Maatjesproject. Zoals Loon op Zand dat er onlangs mee begon. Elke gemeente zou een Maatjesproject moeten hebben.”

Het Maatjesproject Heusden bestaat ruim vijf jaar. Het principe is eenvoudig: maatschappelijk betrokken begeleiders uit allerlei lagen van de samenleving helpen uitkeringsgerechtigden bij het vinden van passend werk. Het Maatjesproject Heusden werkt nauw samen met Baanbrekers. Samen proberen ze de hulpvraag van een Maatje zo helder mogelijk in kaart te brengen, om vervolgens de meest passende begeleiding/coaching te organiseren. Het project telt nu vijftien ervaren begeleiders. De helft bestaat uit een diverse groep ondernemers, de andere helft telt onder meer de wethouders van Heusden, de gemeentesecretaris en burgemeester Willemijn van Hees. Iedere begeleider werkt op persoonlijke, vrijwillige titel.

Energie

Ruud is er al zo’n vier jaar bij betrokken, Arnold een jaar korter. Ze kwamen elkaar tegen tijdens hun werk voor dit project en tussen de twee ondernemers klikte het meteen. Ze bleken vergelijkbare ideeën te hebben over de vraag ‘hoe haal je het beste uit mensen en organisaties’. “De eerste vragen die we daarbij altijd stellen, zijn: wie ben je en waar ben je goed in? Vragen die veel deelnemers nooit eerder kregen en die ze ook zichzelf nauwelijks stellen”, weet Ruud. Hij is sinds 1993 met zijn bureau Circle Advies Training Begeleiding uit Nieuwkuijk zelfstandig adviseur, trainer en begeleider op het gebied van menselijk kapitaal. Hij wil verbeteren waar het kan en vasthouden wat al goed is. De inzichten en energie die hij in zijn eigen werk ervaart, steekt hij ook in het Maatjesproject.

“Het is mooi om je eigen
ervaringen mee te nemen
in het Maatjesproject”

Mensen

Arnold is directeur-eigenaar van VPT Versteeg in Heusden, producent van metalen gevels, geperforeerde panelen en zetwerk voor de bouw. Hij heeft een “drive om een stukje wereld beter te maken”, omschrijft hij. “Daar geloof ik in.” Arnold startte zijn bedrijf in 1995. Op een gegeven moment ontdekte hij dat het niet draait om de machines in zijn fabriek, maar om de mensen die ze bedienen. “Ik vroeg me toen af: waarom ga ik dagelijks naar dit bedrijf? Na enig nadenken viel het kwartje. Ik kom hier voor mijn mensen. Dat was voor mij als techneut een totaal nieuw hoofdstuk, ik vond dat ik me moest bekwamen in de omgang met menskapitaal. Mensen zelfstandig laten werken en vertrouwen geven is één van de lessen die ik leerde. Een andere les is het leer- en verandervermogen dat mensen in een organisatie kunnen brengen als je ze de kans geeft zich te ontwikkelen en ze regie geeft over hun loopbaanontwikkeling. Zo zorg je ervoor dat je mensen voldoende voorbereid zijn op de toekomst. En hoe mooi is het dan om deze ervaringen mee te nemen in het Maatjesproject.”

Perspectief

Baanbrekers selecteert de kandidaten die in aanmerking komen voor het Maatjesproject. De afgelopen vijf jaar waren dat er bijna honderd. Tweederde ervan kwam daadwerkelijk aan de slag. Ruud en Arnold geloven in de kracht van het Maatjesproject en dragen dat met veel plezier uit. “Maatjeswerk is maatwerk”, vertellen ze. “Een mooie en persoonlijke vorm van maatwerk waarmee we een latente hulpvraag naar boven halen en aanpakken. Iets betekenen voor de medemens, hem of haar nieuw perspectief geven. Ondertussen kennis, kunde en ervaringen delen met de andere begeleiders. Ook zij willen van dit traject leren en zelf ook weer toepassen binnen hun functie en in hun werkomgeving. Onze nominatie zouden wij heel graag willen inzetten om dit mooie project meer in de schijnwerpers te zetten. Het draait tenslotte om de Maatjes.”

Stemmen op Maatjesproject Heusden

Het Maatjesproject in Heusden is genomineerd voor de Participatieprijs 2019 in de categorie Toffe Peer. Stemmen kan vanaf 10 oktober a.s. Dit gaat heel eenvoudig:

  • Stuur een mail naar participatieprijs@baanbrekers.org.
  • Vermeld in de onderwerpregel ‘Maatjesproject’.
  • De genomineerde met de meeste (unieke) stemmen, wint uiteindelijk de Participatieprijs.