‘Iedereen verdient het om kansen te krijgen’

Jarmo Beekmans van Beekmans Heftrucks weet zeker dat ook andere ondernemers open staan voor personeel via Baanbrekers. “Als je de ondernemer de papierwinkel zoveel mogelijk uit handen neemt, zodat hij zich maximaal kan concentreren op het begeleiden. Een bedrijf is geen sociale werkplaats. Het is wel een plek waar je gemotiveerde mensen met de juiste begeleiding een goede kans kunt bieden.”

Toen Jarmo 16 was, ging hij rechtstreeks vanuit het VMBO werken. Eén dag in de week volgde hij de opleiding tot monteur mobiel intern transport. Daar leerde hij veel over heftrucks. Hij werd servicemonteur buitendienst, chef werkplaats en planner. Allemaal in loondienst, en dat beviel hem steeds minder. Op 1 januari 2014 startte hij zijn eigen bedrijf voor het repareren, onderhouden en verhandelen van motoren en quads. Zakelijk gezien liep dat prima. Qua gevoel bleef het schuren. Jarmo legt uit: “In mijn eigen bedrijf werkte ik voor particulieren, terwijl ik in loondienst altijd actief was in de zakelijke markt. Die markt past beter bij me, daarin kom ik beter tot mijn recht. Daarom startte ik een webshop voor heftruckbanden en dat liep meteen goed.” In een hal aan de A59 begon hij bijna letterlijk met niks. Nu, ruim vier jaar later zit hij in een groter pand in Nieuwkuijk met twaalf mensen in vaste dienst en ruimte voor groei. Beekmans Heftrucks is gespecialiseerd in het repareren en onderhouden van intern transport materieel. Ook het kopen of huren van gebruikte en nieuwe heftrucks zit in het dienstenpakket.

Waardevol

Jarmo’s motivatie voor samenwerking met Baanbrekers is het krijgen en geven van kansen. Hij vertelt: “Als jong manneke was ik niet altijd de makkelijkste, dat werkte soms tegen me. Toch waren er altijd mensen die iets in mij zagen en mij kansen boden. Dat is enorm waardevol. Iedereen verdient het om die kansen te krijgen en te kunnen grijpen. Daarom was ik ook meteen geïnteresseerd toen Baanbrekers vroeg of ze eens mochten komen praten. Dat werd een enthousiaste ontmoeting, ik raakte overtuigd van het idee dat ik in mijn bedrijf mensen van Baanbrekers een plek kan bieden.” Het bewijs van die overtuiging is de werkplaatsmedewerker die via Baanbrekers bij Beekmans Heftrucks een vaste baan vond voor 24 uur per week. Hij is opgeleid tot metaalbewerker en doet bij Beekmans allerlei kleinere klussen, waaronder lassen en repareren. Ook bij de verbouwing van het huidige pand was hij een onmisbare kracht.

“Iedereen verdient het
om kansen te krijgen
en te kunnen grijpen”

Harrie-training

Samen met een collega volgde Jarmo via Baanbrekers de zogenaamde Harrie-training: hulpvaardig, alert, rustig, realistisch, instruerend en eerlijk. Die training geeft handvatten voor de omgang met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Duidelijke instructies geven en één ding tegelijk. Dat is bij onze Baanbreker erg belangrijk. Gelukkig vraagt hij om extra uitleg als hij een instructie onduidelijk vindt. Dat vinden we niet lastig, maar juist goed. Hij werkt hier nu een klein jaar. Hij is één van ons, een goeie vent die samen met zijn collega’s plezier beleeft aan zijn werk en daar voldoening uit haalt. Vergeet niet dat hij twee jaar uit het arbeidsproces was toen hij hier kwam. Hij heeft zich prima ontwikkeld, dat vind ik knap.”

Schildersbedrijf

Vanwege de verwachte groei staat Jarmo open voor meer medewerkers via Baanbrekers. Niet alleen bij zijn heftruckbedrijf. Jarmo is ook eigenaar van schildersbedrijf Ton van Veghel, gevestigd in het pand naast Beekmans Heftrucks. “Dat biedt ons bredere mogelijkheden om mensen te plaatsen. Iedereen verdient mogelijkheden om kansen te pakken en gelet op de groei die we willen realiseren, komen die kansen er zeker bij ons. Dat heb ik bij Baanbrekers ook al aangegeven. Die groei is overigens niet grenzeloos, we blijven ons focussen op de regio.”

Stemmen op Beekmans Heftrucks

Beekmans Heftrucks is genomineerd voor de Participatieprijs 2019 in de categorie ParticipatieProject. Stemmen kan vanaf 10 oktober a.s. Dit gaat heel eenvoudig:

De genomineerde met de meeste (unieke) stemmen, wint uiteindelijk de Participatieprijs.